Format projektu ze spadami: A4: 212 x 299m,  A5:  150 x 212mm
Jeśli w projekcie zostaną użyte jakiekolwiek obiekty rastrowe (zdjęcia, tekstury, cienie, itp.) muszą one być zamienione na bitmapy CMYK 500 dpi przed zapisaniem pliku. Jeśli papier bedzie drukowany wg skali pantone mapy bitowe muszą być monochromatyczne. Wszelkie napisy oraz obiekty wektorowe muszą być zamienione na "krzywe". Przed zapisaniem projektu koniecznie należy usunąć wszelkie linie pomocnicze (np. linie cięcia, itp.)
 
OBSZAR PROJEKTU A4: 212 x 299mm, A5 150 x 212mm
Projekt musi być przygotowany ze spadami. Tło oraz elementy mające dotykać krawędzi papieru firmowego muszą być przeciągnięte do końca obszaru projektu. Żaden element nie może wychodzić poza obszar projektu.

LINIA CIĘCIA   A4:297 x 210mm, A5: 148 x 210 mm ( szablon  kolor czerwony)
Linia cięcia wyznacza rozmiar papieru firmowego po obcięciu. Przesunięcie linii cięcia względem projektu ze względów technicznych może przemieszczać się do 0,5mm.

OBSZAR "BEZPIECZNY" A4: 287 x 200mm, A5: 138 x 200mm ( szablon kolor niebieski)
Wszelkie elementy grafiki (np. logo, napisy, itp.) nie mogą być ustawiane bliżej niż 5mm od linii cięcia.

PRZYGOTOWANIE PLIKU DO DRUKU
Aby praca została wydrukowana prawidłowo, konieczne jest przygotowanie pliku JPG, 500 dpi, CMYK o wymiarze A4: 299 x 212mm, A5 150 x 212mm.  Ze wzglęgu na wysokiej jakości druk offsetowy z zastosowaniem rastra stochastycznego, używanie takich plików pozwala na dokładne odwzorowanie krawędzi poszczególnych elementów, nawet takich jak małe napisy (6 pkt) umieszczone w kontrze na ciemnym tle. Uzyskanie "głębokiej" czerni nie jest osiągalne i maksymalna wartość dla koloru czarnego musi wynosić: K-100%. Umieszczanie wartości większych, a zwłaszcza wartości: C-100%, M-100%, Y-100%, K-100% spowoduje uszkodzenia na wydrukach (białe zerwania farby, odbicia na drugiej stronie).


papier firmowy A4 OD-papfir-A4

papier firmowy A5 OD-papfir-A5


Ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. Zgadzam się